לפני שנות דור, אי שם בראשית תקופת הקורונה, כתבתי את החלק הראשון של רשומה זו בנושא תקיפות האנטרים בארץ במלחמת ששת הימים. באותו זמן לא תכננתי חלק שני. הייתי בטוח שסיפרתי את הסיפר המלא. למבוכתי, גיליתי שהאנטרים הופיעו בארץ לא רק ביומה הראשון של המלחמה, אלא גם בבוקר היום השני.
יומה הראשון של מלחמת ששת הימים הסתיים בהשמדתו של חיל האויר הירדני ובתקיפה של בסיס H-3 במערב עירק. הירדנים, שההאנטרים שלהם תקפו ראשונים ב-5 ליוני, לא ישובו עוד לארץ. אבל התקיפה ב H-3 לא שיתקה את חיל האויר העירקי וזה שלח את מטוסיו לתקוף בארץ בבוקר ה-6 ביוני. הידועה מבין אלו היא התקיפה ע”י מפציץ טופולב 16 בנתניה והתרסקות המטוס על מחנה עמוס, אליה אתייחס בהזדמנות אחרת. אולם גם האנטרים עירקים חזרו לתקןף בארץ. תקיפות אלו יועדו נגד פעילות צה”ל בצפון השומרון שהחלה באחר הצהרים של ה-5 ביוני. את הגרסה העירקית לארועים מצאתי בספר Arab MiGs – Volume 3, מאת טום קופר, דיוויד ניקול, לון נורדין ופטרישיה סלטי. לפי תיאור זה שישה מטוסים של טייסת 6 העירקית המריאו עם שחר מבסיס H-3. ארבעה מטוסים נשלחו לתקוף את כוחות צה”ל סמוך לג’נין ואילו השניים הנותרים יועדו לתקיפת בסיס חיל האויר ברמת דוד.
אחד מארבעת המטוסים שיועדו לתקוף ארטילריה של צה”ל נאלץ לשוב לבסיסו עקב תקלה טכנית, אך שלושת הנותרים המשיכו הלאה. טייסי שלושת ההאנטרים היו סרן מוחמד אבדל וואחד יוזבקי, פייסל עבדול מוחסן וסגן לטיף עבדול קארים. העירקים הגיעו בטיסה נמוכה לאזור ג’נין בערך בשעה 05:00 אולם לא איתרו את מטרתם ולכן חיפשו מטרה אחרת. הם מצאו אחת על כביש נצרת-חיפה, חניון טנקים של יחידה שהיתה בתהליכי חימוש ותדלוק. ההאנטרים תקפו ודיווחו על פגיעות מדויקות. לפי גרסה זו, המסתמכת על מקורות מודיעין עירקים, חמישה חיילי צה”ל נהרגו בתקיפה ושמונה נפצעו.
שני ההאנטרים הנותרים, שהוטסו בידי סגן סמיר יוסף זיינל וסגן סאמיר א. לטיף, תקפו כביכול באזור רמת דוד. במקרה זה אין באמצעות סופרי Arab MiGs לספק פרטים, אך הם כן מציינים דיווחים ישראלים על תקיפות אוויריות באזור נהלל ומגדל העמק.
ומה אומרים מקורות ישראלים? לגבי תקיפות ברמת דוד, לא מצאתי לכך כל סימוכין. יש התייחסויות שונות ומשוות לתקיפת באיזור, אך בהיעדר פרטים, אלו בקלות יכולות להיות התייחסויות לתקיפות שהתרחשו יום לפני כן שאכן פגעו באזור נהלל. מה שכן, יש דיווח על צמד מטוסי האנטר שהופיעו בבוקר ה-6 ביוני בשעה 05:20 מעל ריכוזי חטיבה 45 (חטיבת ברק, היום 188). באותה שעה היתה החטיבה מערבית לג’נין ועמדה לכבוש את העיר. לפי הדיווח ב “לכבוש את ההר – המערכה בזירה הירדנית במלחמת ששת הימים” (הוצאת משרד הבטחון), הונסו המטוסים מבלי לתקןף. כיצד הונסו ומה עלה בגורלם? אין לדעת.
תקיפתה של יחידת צה”ל, לעומת זאת, מאוששת ע”י מקורות ישראלים. “לכבוש את ההר” מקדיש לנושא מספר שורות ספורות, חבויות בין ההערות, על פעילות צה”ל בבוקר ה-6 ביוני:
“שני מטוסי האנטר נוספים תקפו ריכזים של חטיבה 9 ליד ברק בסביבות 07:00” (עמוד 272, הערה 546)
“סמוך לאותו זמן הותקפו דרגי הגדוד שהושארו במושב ברק על-ידי שני מטוסי האנטר וסבלו אבדות ונזק לציוד” (עמוד 282, הערה 583).
את הפגיעה ספג גדוד 11 של חטיבה 9, אשר באותה שעה נכנס ללחימה בג’נין.
אולם, למרות האגביות בה נאמרים הדברים, ולמרות שהאפיסודה כמעט ואינה מוזכרת בשום מקום, חמישה חיילי צה”ל אכן נהרגו בתקיפת ההאנטרים העירקים. במועצה המקומית גלבוע הוקם בית הספר היסודי “יד לחמישה” לזכרם, ובמקום אף עומדת אנדרטה המציינת את נופלם. דף המוקדש לאנדרטה מופיע באתר “יזכור“, ובו מופיעים גם שמות החמישה: בארי ארן, דויד אשכנזי, אלי מור יוסף, אליעזר עוזרי ודן שיפר. בעמוד זה מיוחסת הפגיעה למטוסים ירדנים וכך גם בכתבה באתר קק”ל מ 2018 אודות יום הזכרון בבית הספר. זיהוי נכון של המטוסים כעירקים נתן יושב ראש קק”ל דני עטר בראיון לערוץ 7 כעבור מספר חודשים. למרות חוסר ההתאמה של פרטים שונים כמו שעת התקיפה או המיקום, ניתן להעריך כי מדובר באותו אירוע.