מבקר בלתי צפוי


תרגיל “אלוני בזלת” שהתקיים לאחרונה בארץ הנפיק לנו שלל תמונות וסרטונים מרהיבים. מטוסי קרב שונים ומרובים, זרועות שונות של צבא ארה”ב, ירי חי ושיתופי פעולה מכל סוג אפשרי. אולם בין המבקרים המגוונים והמרגשים, היה אחד שנותר קצת ברקע. לראשונה ביקר בארץ והשתתף בתרגיל צה”לי מטוס ביון מסוג Boeing RC-135W Rivet Joint. למרות שמדובר במבקר נדיר ויוצא דופן, תמונות בודדות שלו פורסמו. מדובר אולי במבקר פחות מרשים מה B-52, אך מעניין לא פחות.

ה RC-135V/W Rivet Joint הוא מטוס ביון למטרות SIGINIT, מודיעין אותות, שתפקידו לאתר ולזהות מגוון ענק של אותות על הספקטרום האלקטרומגנטי. לשם כך הוא מצויד במערך כבד ומגוון של אמצעים המאפשרים איתור, זיהוי ומעקב אחרי איומים בטווח של כ 240 ק”מ. מעבר ליכולות הזיהוי, מצויידים המטוסים גם באמצעים מתקדמים לניתוח האותות וחשוב לא פחות, להפצתם הלאה למשתמשים אחרים. בעוד שהיסטורית שימשו מטוסי ה Rivet Joint לביון אסטרטגי, נגד מדינות, בשנים האחרונות הפך מוקד הפעילות לטקטי. המטוסים מספקים נתונים בזמן אמת ומאפשרים לכוחות ארה”ב ובעלות בריתה לבנות תמונת מצב עדכנית של פעילות האויב בספקטרום האלקטרומגנטי.

מטוסי ה RC-135 נכנסו לשירות חיל האוויר האמריקאי עוד באמצע שנות ה 60 והספיקו לשרת במלחמת וייטנאם. מודל V ו W של המטוס, ה Rivet Joint, נכנסו לשימוש החל נראשית שנות השבעים. מאז לקחו חלק בכל מבצע אפשרי של צבא ארה”ב, כולל הפלישה לגרנדה ב 1983, מבצע “El Dorado Canyon” נגד לוב ב 1986, המלחמות בבלקנים ושלל המבצעים והמלחמות האמריקאיות במפרץ הפרסי והמזרח התיכון.

RC-135 מעל אפגניסטן במהלך 2011. תמונה של ח”א האמריקני, מקור.

את המטוס מטיס צוות של חמישה אנשי צוות אוויר, שלושה טייסים ושני נווטים. כמו כן נושא המטוס עוד כ 25 אנשי צוות, אם כי מספר זה משתנה בהתאם למשימה אותה הוא ממלא. צוות זה כולל בין היתר טכנאים של מערכות הביון, מומחי מודיעין, קציני לוחמה אלקטרונית ואחרים.17 מטוסי Rivet Joint פעילים כיום בחיל האויר האמריקאי. כמו יתר מטוסי ה RC-135, הם משרתים תחת כנף 55 של פיקוד הקרב של חהא”א. כאשר הם אינם בפריסה קדמית היכנשהו ברחבי העולם, שוכנים המטוסים בבסיס Offutt בנברסקה.

בחיל האוויר המלכותי

מלבד ארה”ב, משרת ה Rivet Joint גם בחיל האויר המלכותי. בשנת 2011 רכשה בריטניה שלושה מטוסי RC-135W כתחליף למטוסי הנמרוד R.Mk. 1 שעלות הפעלתם היתה כבדה מדי. השלושה, שנמסרו לבריטים החל מ 2013, מופעלים ע”י טייסת 51 מבסיסה בוודינגטון. דווקא המטוסים הבריטים מוכרים יותר באזורנו, עקב מעורבותם במבצע Shader, חלקה של בריטניה במערכה נגד דאעש בסוריה ובעירק. ה Rivet Joint הבריטים, המכונים גם בשם Airseeker, פועלים במזרח התיכון מבסיס חיל האוויר המלכותי אקרוטירי בקפריסין. פריסה ראשונה לאזורנו התרחשה באוגוסט 2014 ואלו ממשיכות עד היום.

בשנה האחרונה, מאז פלשה רוסיה לאוקראינה, משתתפים מטוסי ה Rivet Joint, הן הבריטים והן האמריקאים, במאמצי איסוף המודיעין של נאט”ו מול הרוסים. ב 29 בספטמבר 2022, צמד מטוסי סוחוי 27 רוסים יירטו מטוס בריטי מעל הים השחור. בזמן שטסו לצידו, שחרר אחד הסוחויים טיל אויר אויר. בתגובה למחאה הבריטית, טענו הרוסים כי מדובר ב’תקלה טכנית’. הבריטים עצרו את טיסות ה Rivet joint באזור אך שבו לטוס כעבור זמן קצר, הפעם מלווים במטוסי קרב מדגם טייפון. מלבד הים השחור, המטוסים פעילים גם מעל פולין ובאזור המובלעת הרוסית בקלינינגרד.

למרות מה שכתוב בציוץ, זה אינו Cobra Ball כי אם Rivet Joint

המטוס שביקר אצלינו הוא 62-4134 שנושא את הכינוי The Flying W. אני לא יודע מה הוא עשה בארץ. אין זה מפתיע שבנושאים כה רגישים כמו יכולות מודיעיניות והיקף ופרטי שיתוף הפעולה בינינו והאמריקאים, רב הנסתר על הגלוי. אבל אני מקוה שהוא תרם לאינטגרציה של יכולותיו המתקדמות עם מערך המודיעין והבקרה של חיל האוויר, ואני מקוה שנזכה לראות עוד מבקרים מעניינים כל כך גם בעתיד.


בתמונה הראשית: תדלוק מטוס Rivet Joint בזמן תרגיל “אלוני בזלת”. צילום של Tech. Sgt. Daniel Asselta, מקור. עוד מספר תמונות של המטוס מהתרגיל אפשר לראות כאן.